Azoknak akik nem győzik kivárni amíg a füstölés elkészül…

(és azoknak, akik egyetértenek velem abban, hogy a Hideg Gyümölcsleves nem is leves, csak egy ügyes desszert)

 Hideg nyári leves – hagyományos keleties, szláv étel (minden nemzet, az ukrán, orosz, bolgár, kazah magának követeli)

A leves neve a „krosity”= aprítani igéből származik.

Kevés munkával hamar elkészül, ajánlom kipróbálásra mindenkinek. Ha behűtött alapanyagokból dolgozunk, elkészítés után rögtön lehet fogyasztani. De a legfinomabb másnap, amikor a hűtőben hagyjuk az ízeket összeérni.

okroska

 

Hozzávalók 4-6 főre:

3 db főtt krumpli

4 db friss uborka (szezontól függően: kigyóuborka is lehet)

4 db főtt tojás

3 db piros retek (nem muszáj, szezonális hozzávaló)

20 dkg párizsi – lehetőleg marha, esetleg virsli

1 liter  kaukázusi kefir

  1. ½ liter szódavíz

1 db kicsi citrom (vagy 1 db lime) kifacsart leve és egy kevés reszelt héj.

4-5 újhagyma szárával együtt,

1 kis csokor kapor apróra metélve (nekem ez nagy csokor, mert nagyon szeretem)

1 kis csokor petrezselyemzöld metélve

 

Ízlés szerint:

1 gerezd fokhagyma (érzékeny gyomrúak fokhagyma nélkül fogyasszák)

néhány kanál majonéz

Só, bors

 

Elkészítés:

A tojást keményre főzöm, megtisztítom. A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom. Az uborkát meghámozom.

A lényeg: a többi hozzávalóval együtt MINDENT APRÓ KOCKÁRA VÁGOK!

Fazékba vagy leveses tálba vele!

Sózom, borsozom. Hozzáadom a citrom levét, a kefirt, és a majonézt. Összekeverem és hozzá töltöm a jéghideg szódavizet – ezzel állítom be, hogy milyen híg lesz – ne feledd nem saláta lesz hanem LEVES!

Ennyi az egész – jó étvágyat!

Okroska – Hideg nyári leves