A tél – érthető okokból – nem a meleg füstölés időszaka. A hideg környezet nem engedi meg, hogy a füstölőben kialakuljon az ideális, 80 Celsius körüli hőmérséklet, enélkül viszont csak füstölünk, de nem párolunk (a sajtoknak, főtt tojásnak például ez megfelel)! Aki nem bírja ki tavaszig – és tőlünk északra elég sokan vannak így – itt egy példa, hogyan lehet házilag, hőtükrös szigetelő habból téliesíteni a füstölőt. ( A cérna és a lécek csak a ragasztó megkötéséig szükségesek, kell még rá ragasztani egy tetőt, egy kis ablak célszerű a hőmérőnél, egyébként csak az alja nyitott, nem kell rá szellőző). A füstölőre csak rá kell húzni mint egy kucsmát. Maga a készülék nem melegszik fel annyira, hogy a hab megolvadjon.

forrofust_telen

 

Ha valakinek nincs erre ideje, használhatja a füstölőhöz kapott kartondobozt is. Kisebb hidegekben tökéletesen megfelel.

Forrófüst hidegben