Mi az a forró füstölés?

 

mi az a forro fustoles

 

  •  Hideg füstölés: Magyarországon ez a legelterjedtebb, hisz ki ne ismerné  a jó magyar füstölt kolbászokat, sonkákat. A hideg füstölés első sorban tartósító eljárás és jellemzően 20-30C° körüli hőmérsékleten történik.

 

  • Forró füstölés: Füstölőnk első sorban erre alkalmas. 50-110C° között végezzük a kívánt végeredménytől függően. Alacsonyabb hőmérsékleten füsttel csak ízesítünk, 90-110C°-on már kész étel is készíthető az alapanyagtól és időtartamtól függően. Vannak receptek, amik elkészítéséhez 1-2 óra elegendő, de találunk 10 órás procedúrát is. A forró füstöléssel készített ételek nem vesztik el nedvességüket, nem kell félni a húsok kiszáradásától.

 

  • Barbecue: A forró füstöléssel annyiban áll rokonságban, hogy itt is megtalálható a füst és indirekt hőn történik. Itt már 110-150C°-ig szökik a hőmérséklet, amit fatüzeléssel lehet elérni, ezért jóval nagyobb tapasztalatot igényel.

allatok

Forró füstöléssel bármilyen állat húsa elkészíthető, ízesíthető. Az elkészítés módja és időtartama természetesen alapanyagtól függően változik.

 

De mi az a forró füstölés?