fustoles_tippekFB

 

 

  1. A forró füstölés 50-90C° között történik, ezért ez főzés és nem tartósítási eljárás.
    Tartósításhoz hideg, több napos füstölés alkalmas, ami 12-24C°-on történik. A Runnkarlen elektromos kerti füstölőben ennél jóval melegebb van és körülbelül 1 óráig tart, hasonlóan a grillezéshez.

  2. Füstöléshez használhatunk bármilyen keményfát.
    Elsősorban tölgyet, bükköt, éger, nyír és mindenféle gyümölcsfát: alma, cseresznye, körte, illetve ezek forgácsát, de puhafát és fenyőféléket lehetőleg ne használjunk, mert ezeknél nagy fokú kormozódásra számíthatunk. Persze ez is ízlés kérdése, Bajorországban, pl. nagyon kedvelik a feketére füstölt húst.

  3. A füst egyszerűen ízesíthető különböző növényekkel, pl.: borókabogyóval vagy rozmaringgal.
    A különböző fafajták különböző ízű füstöt adnak. Ez tovább fokozható, érdemes minél többféle illatos fűszernövénnyel kísérletezni.

  4. A forró füstölés nem szárítja ki a húsokat.
    Az elektromos kerti füstölőben készült halak, húsok a kb. 1 óráig tartó forró füstölés hatására párolódnak, kifejezetten omlósak és szaftosak maradnak.

  5. Bizonyos húsokhoz szükség lehet elő vagy utófőzésre, sütésre.
    Sonkához, egész csirkéhez stb… szükség van elő vagy utófőzésre, sütésre, mivel ezek a vastagabb húsok ~90C°-on nem párolódnak át kellőképpen.

 

5 dolog, amit tudni kell a füstölésről